Månadens bild är tagen av Teddy Johansson, Bjerking
Miljöhandläggaren, Jessika Harbom och fältgeoteknikern, Mats Jansson utför av geo-och miljötekniska undersökningar i projektet ”Norrtälje hamn”. I den nya stadsdelen planeras 2 000 nya bostäder i det attraktiva, men på grund av svåra markförhållanden, utmanande hamnområdet.
Utgångspunkten har varit en geo-och miljöteknisk undersökning bestående i ca 500 undersökningspunkter, inom ett område på c:a 15 hektar. Området har tidigare haft en omfattande hamnverksamhet för bland annat styckegodshantering och hantering av bulkgods, med framför allt jord och spannmål från hela Roslagen genom silolagring/hantering, och bulkgodshantering av (trä)flis, samt varit hemvist för småindustri med olika ”kvaliteter”.
Inom området finns bland annat en deponi om c:a 1 ha som flyttat ut strandlinjen 70-80 m i havet. I deponin fanns stora tillgångar med miljöfarligt avfall och har, vartefter den utvecklats blivit fotbollsplan och ishockeyplan på 50-talet ( i en undersökningspunkt hittades en fotboll på 4 m-nivån under markytan). Under 60- och 70-talet var den ett kö-område för fordon som skulle med färjan till Åbo, eller Mariehamn och slutligen under 80-, 90-talet en anläggning/uppställningsplats för Saabbilar som anlänt från Saabs monteringsanläggning i Nystad, Finland.
Hamnen är som vanligt attraktiv för bostäder men har stora utmaningar på grund av de alltid svåra markförhållandena. I slutet av 80-talet inträffade ett större markbrott i kaj med spontras som följd av en temporär lagring av ett stort jordupplag på kajområdet.
Månadens ordspråk: Q: Vad sa den japanska miljögeoteknikern innan han dog? A: Cyan-ara!