PÅGÅENDE PROJEKT
Undersökningsportalen
SGF driver projektet Undersökningsportalen, som likt Åtgärdsportalen, samlar information om olika undersökningsmetoder, vad som är viktigt att tänka på och olika processer. Hemsidan är nu publicerad och nås via www.fororenadeomraden.se. Via denna sida nås även Åtgärdsportalen. Under 2022 pågår ett arbete med att utveckla beskrivning av PFAS i Undersöknings- och Åtgärdsportalen. Beskrivning och egenskaper av PFAS 20 kommer att tas fram, tillsammans med verksamheter och produkter där dessa kan förekomma samt spridning och undersökning- och åtgärdsmetoder. Under hösten 2022 kommer fler referensprojekt och nyheter inom respektive åtgärdsmetod att publiceras.
Nya miljökurser
Sektionen har startat ett projekt med inventering av behov av nya miljökurser samt utvärdering och utveckling av befintliga kurser. Syftet är att fånga upp behov och önskemål och möta branschens efterfrågan. Under 2022 har de nya kurserna Åtgärdsmetoder för jord och grundvatten samt Riskvärdering förorenade områden tagits fram
Utveckling av Carbon Footprint
Under 2022 påbörjas arbetet med att uppdatera SGF:s koldioxidverktyg Carbon Footprint. Verktyget riktar sig framförallt till konsulter som använder verktyget på uppdrag av kommuner och verksamhetsutövare. Verktyget kan användas för att jämföra utsläpp av koldioxidekvivalenter från undersökningar och olika typer av åtgärdsmetoder vid arbete med förorenade områden.
SLUTFÖRDA PROJEKT
Uppdatering av handboken "Marksanering - om hälsa och arbete vid förorenade områden"
Sektionen har uppdaterat handboken "Marksanering - om hälsa och arbete vid förorenade områden". Handboken gavs tidigare ut i regi av Arbetsmiljöverket men har nu lyfts över till SGF. Uppdateringen har presenterats på ett webbinarium. SGF erbjuder sedan 2017 även en webbaserad utbildning i arbetsmiljö som är baserad på handboken SGF:s kurs i arbetsmiljö vid arbete i förorenade områden. Uppdatering av kursen har också genomförts.
Certifierad provtagning i praktiken
Syftet med projektet är att säkerställa att certifierad provtagning följer certifieringsordningen på ett effektivt och likartat sätt i hela branschen samt att höja kunskapsnivån avseende certifierad provtagning och att visa på fördelarna med detta. Målgruppen är framförallt de som utför provtagning men kommer vara tillämpbart för alla parter i uppdrag där certifierad provtagning krävs. Projektet kommer resultera i en beskrivning av vad som krävs, med ett antal konkreta exempel. Projektet är nu slutfört.
Slutrapport ”Standardprojektet”